Utveksling fra A til Å

Utveksling fra A til Å

Det er mye å tenke på når du skal på utveksling, og noe av det viktigste er kanskje å se om du ikke kan få utvekslingsåret godkjent som enten Vg1 eller Vg2. I tillegg synes de aller fleste det er fint med støtte fra Lånekassen, det koster jo litt å være borte ett år, og for å få til dette må du søke om å få året du er borte godkjent som Vg2.

Skole og godkjenning

Du må selv søke om å få utvekslingsåret godkjent, enten som Vg1 eller Vg2. På grunn av de avsluttende eksamener i det tredje året på videregående, er det ikke mulig å få året ditt godkjent som Vg3. Ordningen med godkjennelse gjelder for alle utdanningsprogram i Norge. Erfaringen viser at det likevel er lettest å få godkjenningen for de som går på det som kalles studieforberedende. Det er dog mulig å få det til for yrkesfag også, men da krever det litt mer planlegging. Det lønner seg å ta kontakt med de du skal reise på utveksling gjennom, og be de om å hjelpe deg med denne biten.

Hvem som har ansvar for godkjenning av utdanningen du har tatt i utlandet, avhenger av hvor du bor. Det er enten rektor ved skolen din eller fylkeskommunen. De aller fleste skoler ser svært positivt på utveksling, og har gjerne rådgivere som er oppdatert på gangen i det hele. Kontakt denne tidlig, slik at du får den hjelpen du trenger til å komme i mål med prosessen.

Trenger ikke å kunne språket

Veldig mange norske ungdommer har et greit forhold til engelsk, og da tenker de kanskje at de må dra på utveksling til et land der engelsk er hovedspråket. Dette er ikke tilfelle. Hvilket språk ønsker du å lære og hvilket land og kultur er det du har lyst til å bli kjent med? Det er viktig å følge hjertet sitt her og ikke bare fornuften. Da legger du grunnlaget for at du kan få et flott, minnerikt og, ikke minst, lærerikt år.

Forhåndsgodkjenning

For å få året godkjent må du først og fremst søke om å få en forhåndsgodkjenning. Du søker enten hos skolen din i Norge eller hos fylkeskommunen, avhengig av hvem av disse som har ansvaret. Da inngås det en avtale mellom dere som forteller hvilke forutsetninger som ligger til grunn for at året ditt i utlandet skal godkjennes i Norge når du er tilbake igjen.

Det er ikke nødvendig å vite verken skole eller fag, forhåndsgodkjenningen inneholder rett og slett de kravene som utdannelsen i utlandet på fylle. Noen ganger er det også slik at skolen setter spesifikke krav også.

Vanlige krav er at du må kunne dokumentere at du har fullført skoleåret ditt og bestått de fagene du du har hatt. Den undervisningen du mottar i utlandet må inneholde noe som tilsvarer det vi i Norge kaller tre programfag. To må være innen samme område og i tillegg må de være fag du kan fortsette med i det tredje året ditt her hjemme i Norge. Dersom det er fag som ikke tilbys på din nye skole, må du holde deg oppdatert på disse, slik at du kan avlegge privatist eksamen når du er hjemme igjen. Husk å få med deg dokumentasjon fra din nye skole. Dokumentasjonen må fortelle hvilke fag du har hatt, og hvor mange timer i uken du har hatt hvert enkelt fag. Det er dog ikke krav om vitnemål.

Privacy Policy